Tomatkaramell med vanilj

Tomatkaramell med vanilj, luftig grädde och jordgubbssorbet.
En ljuvligt god dessert med den söta tomaten i botten, jordgubbssorbet och toppad med den tjocka och luftiga grädden och några färska jordgubbar. Prova!

Ingredienser:

1 dl strösocker
1 msk vatten
500 gram körsbärstomat
1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljpulver

Så här gör du:

  • Smält sockret i stekpannan och sätt på medelvärme. Tillsätt vatten.
  • Rör om i pannan hela tiden med en trägaffel och var försiktig så du inte bränner dig. När färgen är ljusbrun och sockret bubblar mycket har det blivit karamell.
  • Kärna ur tomaterna och tillsätt dem och vaniljen till det smälta sockret. Låt koka ihop några minuter.

Jordgubbssorbet
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
500 gram jordgubbar
1. Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt kallna helt.
2. Mixa sockerlagen väl med jordgubbarna. Kör sedan jordgubbspurén gärna i glassmaskin. Om du inte har glassmaskin kan du frysa purén i en bunke ca 30 minuter, ta ut den och mixa lite igen och frys sedan. Upprepa gärna mixandet för att minska iskristaller i sorbeten.

Luftig grädde
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4 msk strösocker
2 äggulor
1. Sjud grädde, mjölk, socker och äggulor under vispning tills det börjar tjockna. Använd helst termometer och värm till 90°. Rör hela tiden och kyl snabbt.

Servering:
Lägg lite av den söta tomatkaramellen i botten på en assiette, lägg på en rejäl sked jordgubbssorbet och toppa med luftig grädde och några jordgubbar.

Njut!

Källa: Säsongens bästa

Fika & efterrätt

Drycker & smoothie

Nyttig blåbärsmoothie

En lätt och god dryck att börja dagen med! Den här smoothien är dessutom full av nyttiga blåbär och smakar lika gott som den ser ut.

Smårätter

Huvudrätt

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...