En sockerfri dröm är denna krämiga lakritscheesecake med ett lager av syrlig hallongelé toppad med choklad-och lakritssås. Den är inte bara vacker att njuta av för ögat, det är en njutning även för gommen!

    Ingredienser

    • 8-10 bitar

       

      Botten:
      4 dl mandelmjöl
      1,5 dl kokosflingor
      3 msk erythritol
      100g smör

       

      Fyllning:
      400g färskost
      2 ägg
      1 dl erythritol
      1 tsk vaniljextrakt
      2 msk lakritspulver 

      Hallontopping:
      350g frysna hallon
      Juice från 1 citron
      1 dl vatten
      1 dl erythritol
      2,5 gelatinblad
      25g smör

      Choklad- och lakritssås
      2 msk kakaopulver
      1 dl grädde
      10,5 dl mjölk
      4 msk erythritol
      2-3 tsk laktrits
      30g 90% mörk choklad
      En nypa havssalt

    Gör så här:

    1.  Sätt ugnen på 175 ° C

    2. Blanda alla ingredienser för botten och forma till en deg. Täck botten på en rund springform täckt i bakplåtspapper och grädda i ugnen i 8-10 min. Låt svalna.

    3. Vispa ägg, erytritol och vanilj med en elvisp tills det är fluffigt. Det tar cirka 10 minuter. 

    4. Vispa ned i färskosten. Och tillsätt sedan in lakritspulvret och vispa. Börja med 1 msk och smaka av, tillsätt sedan resten. Lakritsmaken blir lite mindre efter bakning så du kan behöva mer än du tror.

    5. Häll blandningen över botten och grädda i ugnen i cirka 30-40 min. Ta ut och låt den bli fast i kylen i cirka 1-2 timmar. 

    6. Hallonlager: Låt hallonen koka upp i en kastrull. Ta sedan bort och använd en sil för att pressa ut all saft ur hallonen tills nästan endast kärnorna är kvar. Använd en sked för att verkligen få ut all vätska.

    7. Blöt gelatinarken i kallt vatten i 5 minuter. Tillsätt allt utom gelatin och smör i en kastrull. Vispa tills det kokar. Tillsätt gelatinarken och fortsätt vispa på medelvärme i 2 min. Tillsätt smöret och vispa i några sekunder tills det smält och ta sedan bort från värmen. Låt svalna.

    8. När kakan är riktigt fast, häll den kylda hallonsåsen över kakan. Det är viktigt att kakan är ordentligt fast annars kommer såsen att blandas med kakan. Ställ i kylen tills hallonlagret är fast. Tar cirka 30 minuter.

    9. Gör lakritssåsen under tiden. Tillsätt erythritol, kakao, grädde och mjölk i en kastrull. Vispa tills det kokar. Låt sjuda på låg värme i 2-3 minuter medans du rör om. Tillsätt lakritspulver och mörk choklad. Rör om i ytterligare en minut. Ta bort och svalna. Häll i en plastpåse, klipp av ett litet hörn och dekorera sedan cheesecaken. Spara resten av såsen till servering.

    Läs också: Sockerfri

    Recept och bilder: The friendly fat company/ Swedishketo

    Senaste

    Smårätter

    Smörpopcorn med Västerbottenost

    Smörpopcorn med Västerbottenost

    Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...