En klassisk blåbärspaj med ljuvlig vaniljsås utan socker.
Ingredienser
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
4 msk erythritol
0,5 dl kokosflingor
100g smörFyllning:
2,5 dl blåbär
2 msk erythritol
Vaniljsås:
4 äggulor
2 dl grädde
2 dl mjölk
0,8 dl erythritol
1 vaniljstång
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C
2. Blanda alla ingredienser för pajdegen i en bunke och forma till en deg och täck botten och kanter på en pajform. Spara en tredjedel av degen till att toppa pajen med.
3. Tina blåbären och blanda dem med erythritol. Sprid ut över pajbotten och smula sedan resten av pajdegen över bären.
4. Grädda i ugnen i cirka 10-15 minuter.
5. Gör sedan vaniljsåsen. Häll grädde och mjölk i en kastrull och skrapa ur vaniljen från vaniljstången och blanda i kastrullen. Värm på låg värme och låt sjuda i en minut och låt sedan svalna.
6. Vispa äggulor och erythritol med en elvisp tills det är fluffigt, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan 2 msk av den svalnade gräddmixen och vispa i ytterligare en minut.
7. Vispa sedan i äggmixen i grädden i kastrullen och låt sjuda på låg värme samtidigt som du vispar tills det blir en tjock kräm. Viktigt att aldrig låta det koka då äggen kommer att separera från grädden och såsen blir klumpig. När såsen är tillräckligt tjock tar du av den från spisen och låt svalna innan servering.
Recept och bilder: The friendly fat company/ Swedishketo