Bli en expert på pelargoner

Pelargoner är en av våra absolut mest omtyckta sommarblommor. Den är lätt att lyckas med och finns i flera olika färger och nyanser. Behandlar vi den väl svara den med enorm blomsterprakt. Så särskilt stor ansträngningar behövs inte heller, får pelargonen ljus, näring och vatten så är det en väldigt bra start.  Intresset för pelargoner är stort. Vi byter sticklingar, upptäcker nya sorter och njuter av den mångfald som pelargonsläktet erbjuder som aldrig förr.

Bästa tipsen för att lyckas med pelargoner:

Placera i rätt läge

Pelargoner älskar ljus och värme och därför trivs de utmärkt i varma och soliga lägen. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

Vid samplantering av pelargoner tänk på att inte plantera dem för tätt, pelargoner vill ha ljus och växer med tiden, så låt det vara lite luft runt dem.

Näring

Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Efter omplanteringen är det enklaste sättet att tillföra näring att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Vatten

Varma soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant och pelargoner ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka ut.

Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Putsa

Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Skötseltips för pelargoner inomhus

De flesta pelargoner är uteväxter för balkonger, uteplatser och trädgården, men det finns också många pelargoner som fungerar ypperligt inne. Framförallt är det tidiga engelska och änglapelargoner liksom olika doft och brokbladiga sorter som dominerar användningen inne. Pelargoner som står inne vill liksom pelargoner i trädgården ha gott om ljus. Full sol i ett söderfönster kan ändå bli för mycket eftersom den hetta som byggs upp bakom glaset blir väldigt stark. Skugga därför mot den värsta solhettan eller placera i fönster med vandrande skugga.

Vattna först när jorden torkat ut och glöm inte att tillsätta näring till vattnet regelbundet.

Övervintra pelargoner

När sommaren lider mot sitt slut och det är risk för nattfrost är det dags att plocka in de pelargoner som stått ute och som ska övervintras. Det florerar en hel del information om hur detta ska göras, men det som helt styr är tillgången av ljus. Finns det möjlighet att placera pelargonerna ljust, tex i ett isolerat uterum eller på en inglasad balkong kan de mycket väl blomma hela vintern igenom.

Bästa sättet att övervintra sina pelargoner är därför att placera dem på en så ljus plats och sval plats som möjligt. Hur mycket vatten pelargonen behöver styrs av temperaturen, står pelargonen svalt räcker det med ytterst lite vatten medan en varm placering kräver mer vatten.

Tidigt på våren, när ljuset är på väg tillbaka, kan det många gånger vara läge att putsa pelargonerna samt beskära dem OM det behövs. Pelargoner som är skräpiga eller rangliga beskärs med fördel. Även den som föredrar kompakta plantor gör klokt i att beskära plantorna rejält. Är plantorna däremot fina finns ingen anledning att beskära dem eftersom det förlänger tiden tills de börjar blomma igen.

Det står ofta att pelargoner ska planteras om på vårvintern, men det behövs bara om pelargonen ser trött ut och rotsystemet fyller ut krukan. Välj då en krukväxtjord av hög kvalité. Därefter är det dags att börja vattna med svag näringslösning igen.

Så här övervintras engelsk pelargon

Den engelska pelargonen kan övervintras med gott resultat men betraktas
som ettårig. Den finns att köpa i butikerna i slutet av januari som krukväxt för
inomhusbruk. Etablerade plantor behöver en period med ljus och sval näst
intill kall miljö för att blomma om. Temperaturen bör ligga mellan 10 – 12
grader vid övervintring. Vill man föröka sina engelska pelargoner är det
lämpligt att ta sticklingar och plantera dem i augusti. Svårighetsgraden att
föröka en engelsk pelargon är något högre än för en vanlig pelargon.
För att få det utseende man vill på plantan beskär man den på våren strax
innan växtperioden sätter igång.

Källa och bilder: Blomsterfrämjandet, Pelargonium For Europe

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...