Medan vissa grillar året om föredrar andra att ställa undan grillen under vintermånaderna. Men bör grillen stå ute vintertid eller ska den helst förvaras inomhus? I denna guide berättar vi om för- och nackdelarna med båda varianter!

Börja med att göra grillen redo inför vintern.

Innan du ställer undan grillen är det mycket viktigt att börja med att förbereda grillen väl för att minimera risken för saker som smuts, mögel och rost.

Förbered grillen genom att:

  • Rengöra grillen grundligt.
  • En inspektion av grillen för att identifiera eventuella fel eller skador.
  • Vidta vissa förebyggande åtgärder som att tömma grillen på aska.
  • Koppla ur gasoltanken.
  • Plocka ur eventuell elektronik med mera.
  • Slutligen vill du klä grillen med ett bra grillöverdrag för att hålla den skyddad mot smuts, diverse väderfaktorer, insekter och gnagare.

Förvara grill inomhus.

Din grill ska allra helst förvaras inomhus på en sval och torr plats, gärna i ett utrymme som är både uppvärmt och väl ventilerat. Det viktigaste är att grillen är skyddad från diverse väderfaktorer vilka kan orsaka rost, mögel och andra skador. Speciellt solens strålar och varmare temperaturer till våren kan öka risken för mögel.

OBS: Kontrollera att det inte finns stora eller tunga föremål som kan ramla på grillen och ha inte heller saker som lätt kan börja brinna i närheten.

Bra utrymmen för förvaring inomhus är:

Exempelvis ett förråd, garage, källare, skjul eller friggebod.

Förvara grill utomhus.

Om du inte har möjlighet att förvara grillen inomhus eller kanske planerar att fortsätta grilla trots kyligare grader, går det fortfarande bra att låta grillen stå ute vintertid. Om detta är fallet är det dock mycket viktigt att skydda grillen så mycket som möjligt från starka vindar, solens direkta strålar, snö och nederbörd, vilka kan ha negativ påverkan på grillen.

Bra utrymmen för förvaring utomhus är:

Ställen där grillen kan stå i lä, exempelvis under ett skärmtak, altantak, på en balkong eller i ett lusthus. Undvik att förvara den på fuktig mark, som gräs.

Sammanfattning för- och nackdelar:

Förvara grill utomhus.

Fördelar
Smidigt vid vintergrillning, eftersom grillen förmodligen redan står inkopplad.
Tar inte upp värdefull yta inomhus.
Mer praktiskt när man vill lufta av grillen.
Nackdelar:
Ökad risk för rost och mögel.
Större exponering för kryp och gnagare.
Högre risk för externa skador.

Förvara grill inomhus:

Fördelar:
Mindre risk för rost och mögel.
Skyddar mot kryp och gnagare.
Mindre risk för externa skador som t.ex solblekning eller att grillen välter p.g.a blåst.
Nackdelar:
Måste flytta ut grillen varje gång man vill grilla, därav mindre praktsikt.
Källa:Bluegaz