Så här kokar du det perfekta ägget

Hur vill du ha ditt ägg? Rinnande, löskokt, mjukkokt eller hårdkokt? När det gäller kokta ägg, och framförallt hur länge de ska koka går meningarna ofta isär. Kanske du redan har knep för hur du kokar det perfekta ägget. Om inte så ger vi dig tips för att koka ägg som passar alla, varje gång!

Ägg är fullmatade med näringsämnen, har relativt lågt energiinnehåll och är så mångsidiga att de passar lika bra året runt.

Så här kokar du ägg

1. Koka upp vatten så att det sjuder. Stormkokar det kan äggen spricka.

2. Lägg ner äggen försiktigt, t ex med en sked.

3. Ställ äggklockan på valfri tid, kika på bilden nedan och leta upp din favorit.

4. Lägg över äggen i kallt vatten 1-2 minuter så att kokningen avstannar. Att kyla ner dem underlättar dessutom skalningen.

Vi använde kylskåpskalla ägg som vägde ca 60 g. Har du mindre ägg får du minska koktiden med upp till 1 minut och har du större får du öka den med upp till 1 minut.

Ägg och kolesterol

Ägg innehåller kolesterol, men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ger råd om. 

Källa:Viktväktarna/Livsmedelsverket 

LÄSTIPS!

12 miljövänliga saker som vi alltid gjorde förr

Korsord är bra för minnet enligt ny forskning!

Att lösa korsord är för många en rolig och avkopplande aktivitet som också stimulerar vår hjärna. 

LIVSSTIL

MÅ BRA