Pelargoner – så väljer du rätt sort.

Mårbacka, Zonal, Dr Westerlund, hängpelargon. Det finns verkligen många olika sorters pelargoner att välja bland. Hur vet man vilken slags pelargon som passar bäst? Vi har sammanställt en lista där vi förklarar och guidar dig rätt bland pelargonerna.  

En pelargon för alla.

Pelargonsläktet rymmer otroligt stor variation i både utseende och användningsområden. Variationen i växtsätt, blomfärg, blomform, bladverk och doft är fantastisk och gör att det finns pelargoner för alla smaker. Pelargoner kan vara både romantiska och tuffa och för den inbitne samlaren finns udda pelargoner.

Vilken pelargonsort är bäst?

Pelargon, Pelargonium zonale-hybrider – för fönsterbrädan

Zonalpelargon är den vanligaste typen av pelargon. De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn. Zonalpelargon finns i många typer: vissa är små och kompakta medan andra är buskiga och frodiga. Det finns sorter både med enkla och fyllda blommor och ett nästan outtömligt spektrum av färgnyanser. Ett kännetecken för zonalpelargon är att bladen är märkta med en mer eller mindre distinkt ring. För bästa resultat bör vissna blommor plockas bort.

Hängpelargon, Pelargonium peltatum-hybrider – till ampeln och balkonglådan

I motsats till zonalpelargoner har hängpelargoner ofta vaxartade, glänsande blad. Tack vare sitt kaskadlika växtsätt passar hängpelargoner fint till amplar, krukor och balkonglådor. Hängpelargoner är ofta självrensande och vissna blommor behöver inte plockas bort för att växten ska se fräsch ut. Överblommade blommor släpper helt enkelt från stjälkarna vilket gör dem särskilt lämpade för personer som gillar överdådig blomning utan att behöva ägna mycket tid att sköta om sina växter. Hängpelargoner finns i ett flera vackra färger och utbudet av former, från enkla till fyllda blommor, är stort.

Brokbladiga sorter – ögongodis

Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull. Färgerna på bladen varierar från grönt och gult till brunt eller vitt. Många brokbladiga pelargoner har ganska obetydliga blommor och de passar ypperligt till samplanteringar med andra sommarblommor. De flesta brokbladiga pelargoner tillhör zonale, även om de också kan vara häng- eller doftpelargoner.

Engelska pelargoner – för den som vill starta säsongen tidigt

Engelska pelargoner har stora, intensivt färgade blommor, ofta med ett mörkt centrum, och de blommar rikligt redan tidigt på våren. Odlade i England som krukväxter på 1700-talet, föredrar dagens engelska pelargoner fortfarande en plats inne. I motsats till häng-, zonal- och andra utomhuspelargoner blommar denna art inte på sommaren, utan snarare efter en kall period på våren. Idag finns det också moderna sorter som blommar under sommarmånaderna. Dessa kan planteras utomhus, men de kräver att de är skyddade mot regn och vind. Engelska pelargoner har stora, något håriga, njurformade blad och mycket stora blommor. De kan övervintra på en sval, ljus plats i huset. Perfekta för fönsterbrädan.

Änglapelargoner – fin som snittblomma

Änglapelargoner påminner lite om de engelska men de har till storleken mindre blommor och blad. Bladen är oftast lite krusiga och blommorna är många. Den vilda arten Pelargonium crispumär förmodligen en av dem som varit inblandad i korsningarna. I motsats till engelsk pelargon är änglapelargon en idealisk balkong- och rabattväxt. Ofta blir änglapelargonerna inte mer än 20-30 cm höga men de finns i många olika färger och former.

Doftpelargoner – för ljuvlig doft

Under de senaste åren har doftande pelargoner blivit alltmer populära. I jämförelse med många andra pelargoner har de relativt små och mindre pråliga blommor. Men vid den minsta bris eller den lättaste beröringen släpper bladen en intensiv arom. Doftpelargoner kan ha ett antal olika dofter, från ros till persika, citron och apelsin till mint, cola, kokosnöt och choklad. Dofterna varierar beroende på den kemiska sammansättningen av eteriska oljor som produceras i växtens blad. I naturen tjänar oljorna till att skydda växten mot skadedjur och parasiter. Doftpelargoner kan därför till viss del skydda mot myggor och andra insekter. Doftpelargoner fungerar även bra ute på en balkong eller terrass.

Interspecifika: korsning mellan häng- och zonalpelargon – perfekta för svenska somrar.

Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. Dessa ganska nya sorter har blivit väldigt populära, eftersom de har fått positiva egenskaper både från häng- och zonalpelargon. De blommar rikligt, är tåliga och väderbeständiga, lättskötta samt extremt mångsidiga. Interspecifika hybrider kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Perfekt för svenska somrar!

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...