Pelargoner – så lyckas du

Pelargoner är den absoluta klassikern bland blommande krukväxter både ute och inne. Varför är just pelargonen så populär? En av anledningarna är säkert att den är så lätt att lyckas med. Få andra växter uthärdar våra försummelser lika bra som pelargonen, även när vi behandlar den illa överlever den oftast. Men framför allt finns det nog ingen annan blomma som svarar lika väl på våra omsorger. Behandlar vi den väl svarar den med enorm blomsterprakt. Och så mycket ansträngning behövs inte heller, tänk ljus, näring och vatten så har du kommit långt.

 

Så här tar du hand om din nyinköpta pelargon på bästa sätt:

  • Vatten och näring är två nödvändigheter för att pelargonerna ska orka producera blommor från vår till höst.

  • Plantera alltid om din nyinköpta pelargon i en större kruka i pelargonjord eller jord för sommarplantor.
  • Välj gärna lerkrukor till pelargoner, en klassisk kombination. Lecackulor behövs ej om det är hål botten. Du kan självklart plantera i annan kruka med hål i botten på krukan, eller i en balkonglåda, balja eller trälåda till exempel.
  • Ta bort plastkrukan.  Innan pelargonerna planteras ut ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp. En del pelargoner har plastkragar som sitter runt växten. Plastkragen ska tas bort innan plantering. Enklast är att klippa sönder den först så att inte växten går sönder när den tas av. Krukor och plastkragar sorteras i plastavfall. 
  • När du planterar, se till att de har gott om plats att växa. Krukorna får inte vara grundare än 18 cm djupa och det bör vara ett minsta avstånd på 20 cm mellan plantorna. 
  • För en riklig blomning krävs näring – som till exempel pelargonnäring. Dosera enligt anvisning på förpackningen.
  • Välj en ljus plats. Pelargoner härstammar från Sydafrika och de trivs bäst i ett soligt och ljust läge. Ju soligare, desto bättre! De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad 
  • Ta bort gula blad och utblommade blommor som stjäl energi från växten, på så sätt kommer nya knoppar snabbare.

    Plantera ut efter frost.

    Pelargoner säljs och blommar redan tidigt på våren. Vädret i Sverige är då alldeles för kallt för att pelargonerna ska klara sig utomhus. Vissa pelargoner trivs ypperligt en tid på fönsterbrädan, medan andra mår bättre av att växa utomhus. Framförallt gäller det hängpelargoner och interspecifika som blir väldigt skräpiga inne. Alla pelargoner planteras ut först när risken för frost är över.

    Källa: Blomsterfrämjandet

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...