Fyll terrass och balkong med blommande sommarfavoriter i blått och lila


Njut av sommarens blomsterprakt i lådor och urnor på balkong och uteplats. Här tipsar vi om olika sorters sommarblommor från ljusaste blått till mörkaste lila och ger vår allra bästa tips för en lång och praktfull blomning.

Blåklockor med blommor som en svensk sommaräng. Blommar vackert i kruka på uteplatsen.Foto:FloraDania

Campanula är en tacksam sommarblomma som lyser upp på uteplatsen. Vattna och ge näring reglbundet så kan du njuta av denna skönhet hela sommaren.

Heliotrop och daggsalvia i en vacker mix. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Nemesia, daggsalvia och petunia, lobelia, blåkrage och heliotrop med sina blå och lila blommor mångas favoriter i sommarkrukan. Foto:Blomsterfrämjandet

Ampelviol, murgröna. Foto:Blomsterlandet

Ampelviol, murgröna. Det enkla är ofta det vackraste. Skir ampelviol, viola hederacea, tillsammans med slingrande murgröna planterat i en låg zinkbalja. Foto:Blomsterlandet.

Aster, campanula, hortensia, hebe och lavendel. Foto:FloraDania

Hänglobelia. Foto:FloraDania

At ställa flera krukor och urnor tillsammans där samtliga växter har samma färgnyans blir väldigt effektfullt.

Även mindre planteringar som balkonglåda eller ampel är fint att välja endast en färgskala. 

Agapanthus, Afrika blå lilja. Foto: FloraDania

Afrikas blå lilja, kallas även för kärlekslilja och är en riktig skönhet som trivs i soligt läge och blommar på långa stänglar till långt in på sensommaren.

Lavendel Foto: Floradania

Lavendel är en perenn växt som doftar underbart och som trivs i kruka, där den  blommar utan uppehåll hela säsongen.

Salvia och snötörel Foto:FloraDania

Både daggsalvia och snötörel är toppenväxter i sommarkrukan. Snötörel fyller ut sommarkrukan som ett vitt moln och passar fint tillsammans med daggsalvia.

Petunia. Foto:FloraDania

Inte konstigt att petunia är en populär växt i sommarens planteringsr. Petunia blommar villigt hela sommren och blir bara vackrare under säsongen. 

Så lyckas du med sommarplanteringen i kruka

Här kommer några generella tips för att lyckas med sommarblommor i krukor.

Plantera i tillräckligt stora krukor och kärl för maximal blomning

Vilken volym det är på det kärl som sommarblomman ska växa i över sommaren bestämmer till stor del hur lyckad din plantering blir. För liten jordvolym gör det i princip omöjligt att lyckas med planteringen eftersom växternas rotsystem inte kan utvecklas vilket leder till att växten inte får tillräckligt med vatten och näring. Ju mer starkväxande sorten är desto mer utrymme behöver också rotsystemet. För en balkonglåda är en bra riktlinje 20 cm hög x 20 cm djup x bredden. För kärl är ett bra riktmärke att det ska vara i storlek som en säck, dvs ca 40 liter. Det låter kanske stort, men mindre kärl gör planteringarna svårskötta då jorden torkar ut väldigt snabbt.

Måste jag byta jord?

Många undrar om det går att använda fjolårets jord som ofta är kvar och det går utmärkt. Ta först bort alla gamla växtrester, luckra sedan den kvarvarande jorden och fyll på med ny frisk jord och näring, till exempel hönsgödsel.

Soligt läge

De flesta sommarblommor vill ha ett soligt och ljust läge. Det finns många sorter och för att få den optimala placeringen är det bästa att läsa på om varje enskild sort. Alla har inte möjlighet att välja den bästa placeringen, och har man till exempel bara en skuggig balkong i österläge så är det inte hela världen. De allra flesta sommarblommor fungerar utmärkt även om inte läget är perfekt. Det som främst händer är att blomningen inte blir lika riklig om de står skuggigt.

Vattning

Sommarblommor behöver rikligt med vatten för att utvecklas och blir frodiga. Känn efter med fingret i jorden hur det känns och vattna när jorden känns torr. Många växter visar också tydligt att de vill ha vatten genom att sloka och se ledsna ut. Varma och gassiga dagar behöver man som regel vattna varje dag. Det står ofta att det allra bästa är att vattna på morgonen. Det stämmer, då hinner jorden torka upp under dagen och risken för svampangrepp är minst. Men många har inte tid att vattna på morgonen och då fungerar kvällsvattning lika bra. Enda gången det inte är så bra att vattna är mitt på dagen om det är hett och soligt eftersom då mycket av vattnet avdunstar direkt. En sval och mulen dag fungerar det ypperligt även att vattna på dagen.

Näring

Sommarblommor behöver näring! De blommar rikligt och intensivt under en lång tid och för det krävs näring! Vattna sommarblommor och även krukväxter med svag näringslösning. Anledningen till rekommendationen är att det ger växten ett jämt tillflöde av näring och någon brist uppstår aldrig. När det gäller näring finns ett alternativ till att vattna med svag näringslösning och det är långtidsverkande näring. Det är små korn av näring som löses ut efter hand när de tillsätts i jord. Många jordblandningar innehåller långtidsverkande näring och det går även att köpa och själv blanda i jorden. Då behövs initialt inte någon näringsbevattning. Det kluriga med långtidsverkande näring är att räkna ut när den tar slut och det är dags att börja vattna med svag näringslösning igen.

Källa:Blomsterfrämjandet

Lycka till!