Marmeladgodis av äpplen
Passa på att göra supergott marmeladgodis (gelégodis som är lätt att göra) av de godaste svenska äpplena. Använd äppelsorter som hög syra, som till exempel Ingrid Marie, eller Cox Orange. Om du har färdigt äppelmos kan du använda det om det inte är för sött.
Du kan göra två olika varianter, med choklad eller strösocker. Den varianten med strösocker blir som klassiska marmeladkulor, fast godare, och de med choklad på minner om Anthon Bergs runda chokladkakor fast utan mandelmassa och madeira, men den fruktiga smaken finns där.
Ingredienser:
4-5 syrliga svenska äpplen, t ex Ingrid Marie, ca 500 gram
1 dl vatten
1 stjärnanis
4 dl syltsocker
1 tub flytande glykos 140 gram, ca 3/4 dl
Garnering: strösocker, blockchoklad (väl en god mörkchoklad eller den chokladen du tycker bäst om).
Gör så här:
1. Skala äpplena, skär bort kärnhuset och skär äpplet i mindre bitar.
2. Koka äpplena mjuka i vattnet med stjärnaisen i som en liten smaksättare. Mixa till ett slätt mos.
3. Tillsätt syltsocker och glykos. Koka ca 10 minuter på medelvärme tills sockret är ordenligt löst, rör emellanåt. Temparaturen ska gärna nå 120°.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en form ca 20×30 cm. Häll ut fruktmassan i den och låt stå att stelna i rumstemperatur ca 4 timmar.
5. Skär godisgelén i bitar och doppa dem i strösocker och/eller smält choklad. lägg dem du doppat i choklad på ett fat med några droppar olja i botten så fastnar de inte.
6. Förvara i kylen i tät burk och med smörgåspapper mellan lagren.
Recept: Säsongens bästa
Fler recept
Smörpopcorn med Västerbottenost
Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl...
Glutenfri Äppelkaka med mandelmassa
Äppelkaka till fikatÄppelkaka är en jättegod efterrätt. Eller varför inte en bit äppelkaka till fikat. Servera äppelkakan varm tillsammans med vaniljglass eller vaniljvisp. Den håller sig saftig i flera dagar.Ingredienser 400g mandelmassa 150g rumstempererat smör 3...