Mumsig kebabsmörgåstårta
Kebabsmörgåstårtan är en spännande bladning mellan den svenska matkulturen och det orientaliska köket. En smakrik smörgåstårta där Pågens Hönökaka från västkusten möter den populära kebaben. Med Hönökakan som bas varvas lager med köttfärs, hemmagjord kebabsås och salladstillbehör – en twist som piggar upp fredagsmiddagen och kan bli en frisk fläkt till fredagsmyset. Prova att göra din egen Kebabsmörgåstårta.
Keyyo och Zeinas Kebabsmörgåstårta
Ingredienser – 6 portioner:
6 skivor Pågen Hönökaka
800 g köttfärs
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Olja till stekning
Kebabsås:
1 dl majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 msk ketchup eller chilisås
Salt
Servering:
Sallad
Tomat
Gurka
Rödlök
Peperoni
Persilja
Chiliflakes
Gör så här:
Börja med att dela persikorna på hälften och pensla över dem med lite olivolja eller smält smör.
Grilla på medium-värme ca 4-5 minuter per sida.
- Stek köttfärsen och krydda med spiskummin, oregano, paprikapulver och gurkmeja. Smaka av med salt och peppar. Låt färsen svalna.
- Blanda ihop ingredienserna till kebabsåsen.
- Skär tomat, gurka och rödlök i skivor.
- Lägg två Hönökakor mot varandra så att de bildar en cirkel. Bre på ett tunt lager kebabsås, lägg på en tredjedel av köttfärsen och grönsakerna.
- Lägg nästa två Hönökakor ovanpå fast med skarven åt motsatt håll, så faller inte smörgåstårtan isär. Upprepa lagerna av sås, kött och grönsaker.
- Avsluta med de två sista Hönökakorna med skarven åt samma håll som det understa lagret och lägg på fyllningen som tidigare.
- Toppa med ytterligare några klickar kebabsås. Dekorera med peperoni, persilja och chiliflakes.
Källa & bilder: Pågens