Helstekt oxfilé med potatiskaka och fyllda tomater

Oxfilé med potatis är en kärleksfavorit, den rätten är nämligen korad som den mest romantiska rätten enligt svenskarna. 

Ingredienser:
(4 portioner)

600 g potatis
2 dl matlagningsbas, typ Milda mat 4%
1 ägg
3 msk riven lagrad ost 17%
500 g oxfilé
1 msk flytande margarin
8 cocktailtomater
4 msk färskost 11%
1 msk hackad basilika
blandad sallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.
Skala och skiva potatis tunt, gärna med mandolin.
Lägg potatisen i en brödform klädd med bakplåtspapper.
Vispa samman matlagningsbas och ägg, krydda med salt och peppar. Häll över potatisen.
Strö över osten och ställ formen i ett vattenbad i mitten av ugnen tills potatisen blivit mjuk, ca 40 minuter. Sänk värmen i ugnen till 150°.
Putsa oxfilén och bryn runt om i margarin.
Krydda med salt och peppar.
Lägg den i en ugnsfast form och sätt in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 48-50° (för rare), 56-58° (för medium) eller 68-70° (för well done).
Ta ut köttet och låt det vila i aluminiumfolie i ca 10 minuter innan det skivas upp.
Rör samman färskost och basilika. Krydda med salt och peppar.
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Fyll tomaterna med färskosten.
Servera köttet med potatiskakan, fyllda tomater och sallad.

Källa: Viktväktarna

Sveriges romantiska maträtter – hela listan

Fika & efterrätt

Drycker & smoothie

Vitlöksräkor med chiliaioli

Smårätter

Huvudrätt

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...