Äppelkaka till fikat
Äppelkaka är en jättegod efterrätt. Eller varför inte en bit äppelkaka till fikat. Servera äppelkakan varm tillsammans med vaniljglass eller vaniljvisp. Den håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser
- 400g mandelmassa
- 150g rumstempererat smör
- 3 ägg
- 3dl mandelmjöl
- 0,5 dl farinsocker
- 1,5 krm salt
- 1msk vaniljsocker
- 2tsk kardemumma
- 3-4 äpple ( tunnskivade)
- Pärlsocker att strö som dekoration vid gräddning.
- Använd assistent eller visp.
Gör så här:
- Vispa ihop rumsvarmt smör med mandelmassa och farinsocker i ca 3-5 minuter.
- Tillsätt 1 ägg åt gången medan du kör på halvfart.
- Tillsätt mandelmjöl salt och vaniljsocker och vispa runt lite snabbt så att alla ingredienser blandas ihop och klicka sedan ut smeten i en smord och bröad form som är ca 20-23 cm.
- Skiva äpplen tunt ( för att förebygga att dem blir mörka så kan du droppa lite citron på).
- Tryck nu ner äppelskivorna i smeten i en cirkulär form så att hela kakan får form som en ros. Går såklart jättebra att bara trycka ner äppelskivorna huller och buller om du inte gillar att skapa mönster, smakar precis lika bra
- Strö nymortlad kardemumma över och lite pärlsocker.
- Grädda på 165°c I ca 35-40 min eller tills kakan är genomgräddad.
- Håller sig saftig i flera dar men ska gärna ätas lite ljummen ihop med vaniljvisp eller grädde.
Recept och bild: Ankarsum
LÄS OCKSÅ: