Tips för att dekorera med ätbara blommor
Vi brukar säga att vi äter med både ögat och gom så varför inte addera några vackra blommor till maten för att förhöja matupplevelsen? Garnera salladen eller använda som smaksättare. Nästa gång du plockar en bukett, använd några av blommorna till att dekorera maten!
Att använda blommor i matlagning har blivit allt mer populärt och det finns många sorter blommor som går att äta. Det bästa är att plocka blommorna själv och välja sorter som du känner till.
Här har vi listat flera goda exempel av blommor som går att äta:
Fläderblomma
Den mest använda av våra ätliga blommor är fläderblomman. Den är perfekt som smaksättare allt ifrån i saft, glass och dessert till gravad lax. Ett annat gott tips är att doppa blomklasen i pannkakssmet, fritera och sedan doppa i socker.
![Fläderblomma doppad i pannkaksmet och sedan stekt](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock_437851324-scaled.jpg?resize=1080%2C720&ssl=1)
Fläderblomklase doppad i pannkakssmet, friterad och doppad i socker. Mums!
![Fläderblommor - dekorerad cheesecake med citron](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock_1722065452-scaled.jpg?w=1080&ssl=1)
Citroncheesecake dekorerad med fläderblommor. Vackert och gott!
Lavendel
Lavendel är en annan favorit. Knopparna används bland annat till att smaksätta socker och kakor.
![Sockerkaka med lavendel](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock_1760355248-scaled.jpg?resize=1080%2C721&ssl=1)
Sockerkaka med lavendel
Sockerkaka dekorerad med lavendelblommor. Glasyren här är färgad med karamellfärg.
Pensé
Penséer och violer är vackra att dekorera tårtor och bakverk. Ett fint tips är att frysa in i kuber och lägga i bålen. Att blanda blommor i olika färger och ha i salladen går också utmärkt.
![Sockerkaka dekorerad med penséblommor](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock_582320872-scaled.jpg?resize=1080%2C736&ssl=1)
Sockerkaka dekorerad med penséblommo
Pelargon
Pelargon är en utmärkt blomma att dekorera tårtor och bakverk.
![Pelargondekorerad tårta](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2021/11/2018_Scent_Geraniums_03-scaled-e1636015390649.jpg?resize=1080%2C720&ssl=1)
Pelargondekorerad tårta Foto: Blomsterfrämjandet / Pelargoniums of Europe
Här är en cheesecake dekorerad med pelargonblommor och blad.
![Småbakelser dekorerade med pelargonblommor](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock_702393619-scaled.jpg?resize=1080%2C720&ssl=1)
Småbakelser dekorerade med pelargonblommor
Bakelser dekorerade med Mårbackapelrgon och myntablad.
Ros
Både trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Bladen har en blommig ton som fungerar jättebra att använda till att smaksätta smör.
![Jordgubbstårta dekorerad med rosor](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/03/pensionarsliv.se-31.png?resize=795%2C597&ssl=1)
Jordgubbstårta dekorerad med rosor
Ringblomma
Ringblommor är både lättodlade och har en lång säsong. Kronbladen används i sallad, örtte, bakning eller som krydda på samma sätt som saffran.
![Sallad med ringblomma, rucola, apelsin,](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/06/shutterstock_2202622469-scaled.jpg?resize=1080%2C1080&ssl=1)
Vaker och god sommarsallad med rucola, ringblommor, apelsinklyftor och pinjenötter.
![pensionärsliv.se (29)](https://i0.wp.com/pensionarsliv.se/wp-content/uploads/2023/03/pensionarsliv.se-29.png?resize=795%2C597&ssl=1)
Tagestes
Det finns många sätt att njuta av tagetes. Både blommor och blad är ätbara, så prova att använda tagetes i sallader eller dekorera tårtan till sommarens kalas.
Källa: Kvix