Tips för att dekorera med ätbara blommor 

Vi brukar säga att vi äter med både ögat och gom så varför inte addera några vackra blommor till maten för att förhöja matupplevelsen? Garnera salladen eller använda som smaksättare. Nästa gång du plockar en bukett, använd några av blommorna till att dekorera maten!

Att använda blommor i matlagning har blivit allt mer populärt och det finns många sorter blommor som går att äta. Det bästa är att plocka blommorna själv och välja sorter som du känner till.

Här har vi listat flera  goda exempel av blommor som går att äta:

Fläderblomma

Den mest använda av våra ätliga blommor är fläderblomman. Den är perfekt som smaksättare allt ifrån i saft, glass och dessert till gravad lax. Ett annat gott tips är att doppa blomklasen i pannkakssmet, fritera och sedan doppa i socker.

Fläderblomklase doppad i pannkakssmet, friterad och doppad i socker. Mums!

Citroncheesecake dekorerad med fläderblommor. Vackert och gott!

Lavendel

Lavendel är en annan favorit. Knopparna används bland annat till att smaksätta socker och kakor. 

Sockerkaka med lavendel

Sockerkaka dekorerad med lavendelblommor. Glasyren här är färgad med karamellfärg.

Pensé

Penséer och violer är vackra att dekorera tårtor och bakverk. Ett fint tips är att frysa in i kuber och lägga i bålen. Att blanda blommor i olika färger och ha i salladen går också utmärkt.

Sockerkaka dekorerad med penséblommo

Pelargon

Pelargon är en utmärkt blomma att dekorera tårtor och bakverk. 

Pelargondekorerad tårta Foto: Blomsterfrämjandet / Pelargoniums of Europe

Här är en cheesecake dekorerad med pelargonblommor och blad.

Småbakelser dekorerade med pelargonblommor

Bakelser dekorerade med Mårbackapelrgon och myntablad.

Recept – Smarrig pelargoncheesecake 

Ros

Både trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Bladen har en blommig ton som fungerar jättebra att använda till att smaksätta smör.

Jordgubbstårta dekorerad med rosor

Ringblomma

Ringblommor är både lättodlade och har en lång säsong. Kronbladen används i sallad, örtte, bakning eller som krydda på samma sätt som saffran.

Vaker och god sommarsallad med rucola, ringblommor, apelsinklyftor och pinjenötter. 

Tagestes

Det finns många sätt att njuta av tagetes. Både blommor och blad är ätbara, så prova att använda tagetes i sallader eller dekorera tårtan till sommarens kalas.

Källa: Kvix 

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...