Att göra i trädgården februari

I januari vänder det och dagarna blir längre. Redan nu kan vi börja förbereda oss för trädgårdssäsongen och börja planera vilka trädgårdsprojekt vi vill satsa på när våren kommer. Det finns flera sorters fröer som passar bra att så tredan i januari. Även inomhusväxterna behöver lite extra omsorg.

Förodla fröer 

Nu är det god tid att så fröer som tar lång tid på sig, som t.ex tomat, chili, paprika, kronärtskocka, purjolök, jätteverbena, pelargon, lejongap och heliotrop. Skaffa såjord, krukor och fröer. Gör rent gamla krukor.

Plantera om krukväxterna.
Ljuset återvänder och det är dags att plantera om en del krukväxter.
Fyll på med ny jord. Ta upp plantan, skaka av jorden och fyll på med ny jord. Plantera eventuellt om i större kruka om växten har vuxit mycket. Annars kan det räcka att byta till ny fräsch jord.

Börja ge inomhusväxterna näring.

Växterna blir mer motståndskraftiga mot ohyra och blir starkare. 

Fortsätt mata småfåglarna.

De behöver hjälp då det kan vara svårt för dem att hitta mat så här års. Lägg gärna ut några äpplen eller päron på gräsmattan. Det gör till exempel koltrastarna glada. 

Krukväxterna behöver lite extra omsorg.

Den torra inomhusluften och bristen på dagsljus gör att det krukväxterna har det tuffare så här års. Ställ krukväxterna så ljust som möjligt, eller skaffa extra belysning. Duscha gärna växterna men se till att du inte övervattnar krukväxterna inomhus.  

Titta till växter som är i vintervila i förråd eller garage. 

Se över dessa växter och ge dem en skvätt vatten och kontrollera så att de inte har drabbats av ohyra. 

Ta in kvistar och driv till blom inomhus.

Det är så vackert med Bäst lyckas man med växter som ska blomma inom en månad. I februari väljer vi därför forsythia och vide. Lite senare körsbär och kastanj, i mars magnolia och körsbärskornell.  Har knopparna svårt att slå ut kan du duscha dem med vatten så brukar de spricka upp.

Skydda träd och buskar från gnagare och rådjur.

Kolla så att gnagskyddet sitter ordentligt på stammen.

Gå ej på gräsmattan.

Gräset är ömtåligt så här tidigt på året. Undvik därför att gå på för mycket gräsmattan.

Gör rent utomhuskrukor

Gör rent krukorna nu, så slipper du det jobbet till våren. Vänd frostkänsliga krukor upp och ner så att de inte riskerar att spricka va kylan under vintern.

Se över växter som vinterförvaras.

Om du har växter som vinterförvaras är det ra att kolla till så att de inte har fått  ohyra eller behöver vatten. Titta till övervintade växter som t.ex pelargoner.

Pollinera övervintrade citrusträd.

Använd bommulstops eller en liten och mjuk pensel.

Gå ut och leta vårtecken.

Kanske har snödropparna hunnit titta upp i rabatten. Att ta in några näpna snödroppar i ett pyttevas uppskattat medan allt annat i trädgården är i vila.

LÄSTIPS!

Odla groddar inomhus

Grodda grönt-odla skott – mitt i vintern.

I januari blir man glad av groddar och grönt. Köp en groddburk och prova att grodda exempelvis rädisor, ärtskott, solrosskott eller smörgåskrasse. Väldigt gott att lägga på mackan och till måltiden. 

TRÄDGÅRD

INOMHUSVÄXTER

Trädgård | Växter & trädgård

Växter, trädgård och inomhusväxter

LÄS OCKSÅ:

Allt du vill veta om pelargoner

Pelargoner är vår mesta älskade sommarväxt. Den finns i mängder av vackra sorter och färger.