Sticklingar – så lyckas du!

 

Intresset att ta egna sticklingar är stort. Du kanske har en växt hemma som dina släktingar eller vänner skulle vilja ha ett skott att föröka.  Att ge bort en stickling från en planta som man har vårdat är som att ge bort lite kärlek. Här beskriver vi hur du lyckas bästa att ta egna sticklingar. 

Optimala förhållanden gör att sticklingen får rötter snabbare. Sticklingen vill stå ljust och varmt. Håll en temperatur mellan 20–30 grader och sätt en glasburk eller plastpåse över sticklingen för att ge den en hög luftfuktighet. Att ställa den i en fönsterkarm utan drag är perfekt.

Tips för att lyckas med sticklingar

1.  Se till att växten som du ska ta stickling av har fått rikligt med vatten innan du tar sticklingarna, då är chansen större att sticklingen får rötter fort. Kolla så att växten är frisk och att det inte finns någon ohyra på plantan.

2. Skär av stjälken: För att ta en stickling knipsar du helt enkelt av toppen av en gen strax ovanför ett blad eller nod. En nod är en liten utbuktning där ett blad kommer växa ut eller har vuxit ut. När du tar en stickling så ska du klippa strax under en sådan nod eftersom det är där rötterna kommer att bildas.

Eftersom du vill att sticklingen ska lägga maximal energi på att bilda rötter är det viktigt att inte göra sticklingen för lång, 5-7 cm räcker. Ta dessutom bort överflödiga blad, spara 2-3 stycken i toppen.

4. Jord eller vatten: Rötterna bildas genom att sticklingen placeras i vatten eller jord.

5. Det går också att ta en så kallad toppstickling, en metod som lämpar sig bra för pelargoner eller murgröna. Då knipsar du helt enkelt av toppen av en gren strax ovanför ett blad eller en nodd. Sticklingen bör ha 2-3 blad, men inte fler. Om sticklingen har för många blad från början ägnas onödig energi åt annat än att bilda rötter. Av samma anledning ska man rensa sticklingen på eventuella blommor eller blomknoppar.

Rota i vatten

För att sticklingen ska få rötter behöver den några veckor på sig. Se till så att du har rent vatten och byt gärna ut det med jämna mellanrum. Den delen som står i vatten ska helst inte ha något ljus alls, medan resten av sticklingen behöver ljus. 

Eftersom rötter som växer i vatten skiljer sig från rötter som växer i jord kan man behöva vänja sticklingen vid jord innan man planterar den. När sticklingen har fått ett rotsystem kan du därför gör en blandning av jord och vatten för att successivt låta rötterna vänja sig vid den nya miljön. 

    Rota i jord

    Använd mager och porös jord, och se till så att den inte blir för kompakt. Blanda gärna ner pelite, grus eller små lecakulor för att skapa luftfickor i jorden. Fukta jorden innan du sticker ner sticklingen, men se till så att jorden inte är genomblöt. Tryck inte till jorden i krukan.

    Stoppa ner sticklingen så att den står stabilt i jorden, ett par centimeter ner. Vattna sedan så att jorden omsluter stammen naturligt. För att känna efter om sticklingen har rotat sig i jorden kan man dra försiktigt i den efter några veckor.

    Fyll småkrukor med såjord, perlite, sand eller en blandning av torv och sand. Vattna.

    Gröna växter gullranka bild: Blomsterfrämjandet

    Revstickling

    VIssa växter som t.ex. ampelliljan skickar ut revor och på toppen av dessa revor bildas en liten miniplanta. Dessa kan du knipsa av och sätta i vatten för att bilda rötter eller plantera direkt i jord. 

    Gröna växter gullranka bild: Blomsterfrämjandet

    Luftfuktighet 1-2 veckor

    Sticklingar kräver i regel hög luftfuktighet. Det löser man lätt genom att använda en plastpåse eller en avklippt petflaska som växthus (om man inte har tillgång till en fin glaskåpa förstås). Se dock till att sticklingen inte står i direkt solljus när den är under kåpan, då blir det lätt för varmt.

    När det blir dags för plantering bör man börja med att lätta lite på påsen eller kåpan innan man tar bort den helt, så att sticklingen vänjer sig vid den torrare luften.

    Källa: Plantagen

    Ta sticklingar av palettblad

    10 lättskötta krukväxter

    Lyckas med saintpaulia

    Inga resultat hittades

    Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

    Inga resultat hittades

    Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.