Trädgården i november
Vad behöver göras i trädgården i november? Hösten är en fin tid att förbereda trädgården inför vintern och kylan, men också passa på att förbereda trädgården så att det blir mindre arbete att göra på våren, som att rensa ogräs till exempel.
Vackra växter för höstkrukan.
En kruka på trappan kan stå fin ett bra tag även när kylan kommer. Exempelvis ljung (till höger), som finns i många fina färger tål kyla. Sätt några tillsammans eller variera med fler olika krukor. Jättesnyggt! Julrosen tål kyla och blommar villigt på vintern. Plantera gärna julrosen i rabatten till våren.
Plantera buskar, träd och häckväxter.
Det finns många fördelar med att plantera på hösten. Dels är jorden fuktigare vilket gör att det är lättare att gräva. Du behöver inte vattna så mycket. Plantorna få ett försprång att växa än om du väntar med att plantera till våren. Kom ihåg att ge dina nyplanterade växter ordentligt med vatten under våren. Du kan plantera så länge det går att gräva i marken, alltså tills tjälen sätter stopp för spaden i jorden.
Plantera vårblommande lök.
På hösten planterar vi de lökväxterna som blommar på våren (som till exempel tulpaner, krokus och påskliljor). På våren kan vi verkligen njuta av dessa skönheter och det är absolut värt mödan att plantera lökarna på hösten för på våren är lökväxterna trädgårdens mest efterlängtade blommor och man kan inte få för många! Du kan plantera vårblommande höstlök så länge det går att gräva i marken. Du kan även plantera vårblommande lök, (som tillexempel tulpanlök) i en kruka och njuta av en blommande plantering till våren.
Ta upp dahliaknölarna och vinterförvara.
Njuta av dina dahlior så länge du kan, men kom i håg att ta upp dem innan det blir frost. Förvara dahliaknölarna frostfritt tills våren kommer.
Ta hand om löven.
Löven som hamnar på gräsmattan kan du kratta upp så att det inte ligger ett tjock lager kvar. Lägg löven i komposten eller som ett täcke i rabatterna eller som skydd för buskar och växter under vintern. De sista löven på gräsmattan kan du köra över med gräsklipparen när du klipper sista gången för året. De sönderdelade löven kan gärna ligga kvar över vintern.
Beskär buskar och träd.
Vinrankor beskärs innan jul. Detta för att de inte ska blöda på vårenSeptember är en av JAS-månaderna (juli, augusti och september) som alla är bra månader att beskära fruktträd, prydnadsträd och buskar. Det går även bra att beskära så kallade stenfrukter, persika, aprikos, körsbär och plommon, de behöver dock oftast inte beskäras så kraftigt, men att beskära dem lite grand för att släppa in lite ljus i trädkronan är bra för fruktsättningen. Under den här tiden på sensommaren och början av hösten mår plantorna som bäst, och såren efter beskärningen läker snabbare än under resten av säsongen.
Plantera vitlök.
Vitlök planteras på hösten, helst när temperaturen är runt 8 plusgrader. Det innebär att det kan variera beroende på var i landet du bor. Du plantera ända dram till december i varmare delar av Sverige. Dela vitlöken i klyftor och plantera varje klyfta med cirka fem centimeters mellanrum.
Skörda och lagra äpplen.
Äpplen kan användas på så många sätt. Förutom att äta eller lagra dem, kan man göra äppelmust. Det finns musterier i de flesta städer och orter. Lämna in dina äpplen och få underbar äppelmust!
Läs också
Glutenfri äppelkaka med mandelmassa
Vänta med att klippa ner perenner tills våren.
Rensa ogräs runt plantorna, så blir det enklare till våren. Det får se lite skräpigt ut ett tag, men snart vissnar bladen och blir ett vinterskydd för rötterna. Fröställningarna är vackra och ger mat åt fåglarna. Undantag är sjuka blad som behöver avlägsnas för att få bort smitthärden. Växter som du kan kontrollera är t.ex julrosor som fått bladsvampar som syns som trista, svart fläckar. Klipp av dessa och släng i soporna.
Dela perenner, föröka och flytta perenner.
Vänta gärna med att göra detta till i slutet av månaden om det är för torrt i jorden.
Skydda växter.
Täck rosor och andra känsliga växter med ett lager löv. Kupa rosorna, de är känsliga för kyla. Genom att kupa upp jord över rosbusken skyddar du rotsystemet och minskar risken för att rosen ska frysa bort under vintern.
Töm växthuset.
Rensa bort och städa ur växthuset över vintern för att hålla ohyra borta.
Mata småfåglarna.
Nu behöver våra småfåglar hjälp med föda. Sätt upp en fågelmatare och börja mata. Det är verkligen beroendeframkallande att titta på de söta småfåglarna under vintern.
Gör rent utomhuskrukor.
Gör rent krukorna nu, så slipper du det jobbet till våren. Vänd frostkänsliga krukor upp och ner så att de inte riskerar att spricka va kylan under vintern.
Sätt upp gnagskydd
Skydda småträd genom att sätta upp gnagskydd mor rådjur och harar.
Vattna vintergröna växter
På hösten är det bra att vattna rododendronbuskar, barrväxter och andra vintergröna växter innan tjälen kommer. Det ger dem extra skydd under vintern.
Anlägg eller reparera gräsmatta på hösten.
Om du vill anlägga en ny gräsmatta eller reparera en gammal gräsmatta är det bra att göra detta på hösten eftersom den varma jorden och höga luftfuktigheten gör att gräsfröna gror lätt och hinner bilda rötter innan kylan kommer.
Källa: Plantagen