Pizza på grillen – så gör du!
Att lägga en pizza på grillen skiljer sig från att grilla den i ugnen då du får en knaprig, grillad botten med mjuk insida och härligt saftig ovansida. Dessa texturer gör en unik pizzaupplevelse, omtyckt av alla i sällskapet.
Pizzadeg för 4 personer:
5 dl mjöl
1 nypa salt
1 msk bakpulver
2 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
Mixa ingredienserna och rulla ut på en skärbräda, ha rikligt med mjöl under pizzan så den är enkel att lyfta över till planchan/pizzastenen som ligger på grillen. Receptet passar även till vegetarisk pizza och vegan pizza, då degen inte innehåller mjölk eller några animaliska produkter.
SÅ GRILLAR DU PIZZA
1. Använd ett tillbehör som en pizzasten eller plancha grill som läggs på gasolgrillens galler. Olja planchan lätt innan, så pizzan enkelt kan lyftas utan att brännas fast.
2. Dra upp värmen till max, vänta 10 minuter.
3. Lyft över din ogräddade pizza till planchan – rör ej vid planchan då denna är väldigt varm. Ta ner locket och låt pizzan grillas. Detta tar ca 10 min – öppna locket för att se ifall den fått färg. När pizzan fått färg på ovansidan kan du använda grillbestick för att lyfta botten och se ifall den fått färg där med.
4.När den ser klar ut, lyft över pizzan till en skärbräda med en eller två grillspatlar beroende på hur stor pizzan är.
Grillad vegetarisk pizza med mozzarella och basilika
En enkel och populär pizzaklassiker med härligt len mozzarella och fräsch basilika. Detta är en favorit om du vill bjuda dina gäster på en vegetarisk grillad pizza.
Så här gör du vegetarisk pizza
Så gör du: Toppa pizzadegen med tomatsås och salami, toppa med riven mozzarella, pizzakrydda och basilika. Lyft pizzan till en plancha eller grillpanna som du lägger i gasolgrillen och stänger locket. När pizzan är klar kan du lägga på färska basilikablad för en snygg och god presentation.
Grillad pizza med lufttorkad skinka och ruccola
Hemmagjord pizza med lufttorkad skinka är en riktigt lyxig variant men även en perfekt pizza på grillen; den lufftorkade skinkan blir härligt knaprig och mustig och passar perfekt med den smälta osten och toppas med fräsch ruccola.
Så gör du:
Toppa degen med tomatsås, riven pizzaost, soltorkade tomater, rödlök och några skivor lufttorkad skinka. Toppa igen med ost. Krydda med pizzakrydda, salt & peppar. När du tar ut den färdiga pizzan så toppa med ruccola som du snabbt slängt i en skål med olivolja innan så att bladen blivit lite mjukare (och snyggare) innan de läggs på pizzan som en avslutande touch.
Vegetarisk grillad pizza blanco
Vegetarisk pizza på grillen är busenkelt att slänga ihop, denna versionen är lite annorlunda då du använder creme fraiche istället för tomatsås som bas. När du grillar vegetarisk pizza så borde du tänka på att steka eller grilla grönsakerna i förväg, så att det inte blir blött och mosigt på pizzan av all vätska som grönsaker ofta utsöndrar.
Så gör du:
Toppa din deg med philadelphia, lök, och kantareller. För att få till en riktigt snygg pizza så kan du toppa med rädisor(!), solrosfrön och glöm inte pizzakryddan innan du lägger den på planchan i grillen.
Recept och bilder : Bluegaz
Läs också: Snabba, goda, plånboksvänliga ägg-tips