Så här odlar du groddar inomhus
Att grodda går snabbt, är nyttigt och billigt. De flesta groddarna blir klara på bara några dagar. Prova att använda groddar i maten, på en sallad eller varför inte på smörgåsen? Groddar av olika slag tillför en ny smak i matlagningen.
Så här groddar du steg för steg.
Du kan använda ett durkslag eller om du har små frön – en sil.
- Börja med att skölja fröna i ett durkslag.
- Lägg dem i en bunke med kallt vatten minst 8 timmar, gärna över natten.
- Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga.
- Lägg en handduk över.
- Skölj frön och bönor med ljummet vatten en gång om dagen. Gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
- Efter 3-5 dagar (beroende på sort) har groddar växt till sig.
- Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 5 dagar. Förslagsvis i en burk med lite hushållspapper i botten.
- Det går också att grodda i en glasburk med nätlock (eller en bit glest linnetyg fäst med gummiband). Gör på samma sätt som med durkslaget, men låt burken stå snett nedåtlutad, t ex i diskstället) mellan sköljningarna. Det finns också groddställningar med ett antal våningar. De är bra om man vill grodda flera sorter samtidigt.
Så här groddar du smörgåskrasse.
Krasse går supersnabbt att grodda och behöver inte blötläggas.
- Strö krassefrön på lite bomull, eller en bit dubbelvikt hushållspapper. (ställ gärna ett fat eller en skål under)
- Vattna rejält.
- Du kan om du vill täcka med plastfoile tills det har grott, men det är inte nödvändigt. Fröna ska hållas konstant fuktiga.
Läs också: Odla groddar av mungbönor.
Smörgåskrasse och solros.
LÄSTIPS!