Det finns många sätt att smaksätta grillningen på. Vanliga smaksättare som till exempel grillmarinad, bbq-rub, grillglaze och bbq-sås. Men vad  är egentligen skillnaderna på dessa  och när ska man använda dem? Finns det några för- och nackdelar som är bra att tänka på?

Grillmarinad

Grillmarinad är en tunn smaksatt vätska som man blötlägger sitt kött eller protein i inför grillning, oftast flera timmar innan. Marinad tillför smak och gör det yttersta lagret på kött mörare (OBS: det är en myt att grillmarinad kan tränga igenom yttersta köttlagret och göra insidan mör). Då marinad inte når så långt in som vissa tror, lämpar det sig bäst för tunnare bitar kött som biffar och fläskkotletter eller vegetariska a

Fördelar:

• Enkelt.
• Bibehåller saftighet.
• Fäster bättre än t.ex. en dry grill rub.

Nackdelar:

• Lång prepptid med tanke på att marinering i flera timmar varken skapar mer smak eller mörhet. Ur ett rent smakperspektiv funkar en grillglaze lika väl och tar mindre tid.
• För lång marinering kan göra köttet mosigt.
• All marinad som varit i kontakt med rått kött måste slängas och kan inte användas på nytt.

Gröna växter gullranka bild: Blomsterfrämjandet

BBQ-rub

BBQ-rub är en koncentrerad blandning av kryddor, örter och socker som gnuggas in i eller strös på kött eller annat protein vid grillning. Denna är oftast torr (s.k. dry rub) men kan också vara våt (s.k. wet rub). Vid grillning karamelliseras sockret i ruben vilket gör att man får en härligt krispig och smakrik utsida. Grillrubs funkar till de flesta bitar kött som t.ex. kotletter och biffar, fisk, samt vegetariska alternativ som tofu och seitan. Det är mindre effektivt på grönsaker eller frukt då kryddorna kan ha svårt att fästa på ytan.

Fördelar:

• Enkelt.
• Kort prepptid.
• Praktiskt; Oftast har du alla kryddor hemma redan.
• Håller i flera månader.

Nackdelar:

• Risk för att det bränns vid höga temperaturer eftersom sockret karamelliseras.

Gröna växter gullranka bild: Blomsterfrämjandet

Grillglace

Grillglaze är en söt och tjock vätska som penslas på under grillning. Förutom att förhöja smak är glaze känt för att ge en glansig och ”sticky” finish. Precis som med bbq-rub, får glazen en krispig och mumsig utsida vid grillning tack vare karamelliseringen av sockret. Grillglaze används ofta till stora bitar kött som t.ex. fläskkotletter och fläskfilé, revben samt vegetariska alternativ som tofu, sojafärsbiffar och quornfiléer.

Fördelar:

• Enkelt.
• Kort prepptid (mer effektivt än grillmarinad).
• Fäster lätt.
• Till skillnad från marinad kan överbliven glaze sparas och användas till nästa gång.

Nackdelar:

• Innehåller socker vilket ökar risken för att det bränns om man penslar på för mycket eller låter det grillas för länge.

 

Gröna växter gullranka bild: Blomsterfrämjandet

BBQ-sås

BBQ-sås är en tjock och söt vätska som serveras efter grillningen, den används för att doppa maten i eller pensla med när det är dags att äta. Det enda syftet med BBQ-sås är att smaksätta det som har grillats och det finns därför en uppsjö av varianter som man kan antingen köpa eller laga själv och som passar perfekt till allt från kött, skaldjur eller vego.

Fördelar:

• Enkelt.
• Gott om alternativ.

Nackdelar:

• Innehåller oftast höga nivåer av socker och salt.

Bilder och recept: Bluegaz

[showmodule id=”269″]
[showmodule id=”270″]
[showmodule id=”271″]
[showmodule id=”272″]
[showmodule id=”273″]
Kantarelltoast med Västerbottensost®

Kantarelltoast med Västerbottensost®

Kantarelltoast med Västerbottenost En matigare toast med kantareller och Västerbottenost. Snabblagat och jättegott! Ingredienser: 4 portioner 4 brödskivor1/2 liter gula, färska kantareller100 g Västerbottensost®Smör till stekning Gör så här: Rensa kantarellerna och...

Pigga påsktips

Pigga påsktips

Pigga påsktips Påskliljan, denna söta färgklick förtjänar verkligen en plats i hemmet och vid entrén så här års. Påskliljan är förknippad med påsken, men är lika fin både före påsken och efteråt. Njut av denna skönhet såmycket du kan! Placera i en rejäl zinkbalja och...

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...