Palettblad är en växt som funnits sedan flera generationer i våra svenska hem. 

Palettblad har funnits i våra svenska hem sedan lång tid tillbaka och har på senare år blivit en favorit på nytt. Palettblad finns i så många olika nyanser – allt ifrån brunt, svart och grönt till rosa, gult, purpur och lila! Ett tips är att blanda flera olika tillsammans. Palettblad är större delen av året en inomhusväxt, men den kan gärna få flytta ut i trädgården över sommaren. Många av våra krukväxter mår bättre ute över sommaren och kan sedan flyttas in igen när hösten kommer.

Palettblad fortsätter att vara omåttligt populära bland svenskar. Palettblad är vackra och lättskötta växter som varierar i storlek och passar utmärkta som inom- och utomhusväxter. Under sommarmånaderna trivs palettbladen däremot extra bra utomhus och gör sig fina både i trädgården och på balkongen. Solen får de unika bladens färgställningar att övergå till mer intensiva nyanser vilket sätter ännu mer färg på omgivningen.

För att palettbladen ska trivas krävs egentligen ingen större ansträngning. De tunna bladen kräver dock regelbunden vattning och vill hållas fuktiga. Det blir tydligt synbart när växten behöver mer vatten då bladen börjar hänga, men de återgår snabbt till det normala igen efter vattning. För att få en buskig och frodig planta bör palettbladen kontinuerligt beskäras. Sticklingarna som klipps av kan placeras i vatten eller jord för att få nya plantor.

Läs också – så här tar du sticklingar av palettblad

Trädgårdsmästaren tipsar om palettblad

Stefan Jacobsson på Ingla Blommor i Billeberga är en av de svenska trädgårdsmästarna som odlar palettblad. Följ hans råd så får du en fin växt att glädjas åt länge.

Jorden – Palettblad trivs i vanlig blomjord.

Placering – Palettblad vill stå ljust men inte i direkt solljus, då kan bladen brännas.

Skötsel – Vattna regelbundet, det bästa är om plantan alltid hålls lätt fuktig. En större kruka är lättare än en liten, eftersom jorden snabbare torkar ut i en liten kruka. Vattna regelbundet med näringslösning.

Vad ska jag göra om plantan går i blom? – Tycker du att det är fint när den blommar låter du blomman vara kvar. Blomman tar dock näring från bladen, så för att de ska hålla sig så fina som möjligt är det bäst att knipsa av den. Att nypa av blomställningarna ger också ett buskigare växtsätt.

Ute eller inne? Palettblad trivs utmärkt både i vår-, sommar- och höstplanteringar ute liksom på fönsterbrädan eller annan ljus placering inne, vilket gör den till en mycket användbar växt.

Tänkt på att inte plantera för tätt vid samplanering av palettblad. Palettblad trivs bäst om den står luftigt och får ljus ända ner. Palettblad gör sig utmärkt i samplaneringar med andra sommarblommor, perenner och gräs.

Kuriosa om palettblad

Kärt barn har många namn och palettblad kallas också nässla, nässelblomma, rumsnässla eller nellor. Det vetenskapliga namn är Plectranthus scutellarioides. Dess ursprung är sydöstra Asien och den har funnits i handel i Europa sedan 1866. Palettblad är mest känd som krukväxt, men på 1990-talet blev den populär som utplanteringsväxt och många nya sorter har sen dess sett dagens ljus.

Källa: Blomsterfrämjandet och Plantagen

Plantera palettblad-sticklingar

Sätt ner sticklingen i en kruka med hål i botten. Använd såjord.Höj luftfuktigheten genom att placera en odlingsklocka, din avklippta plastflaska eller en plastpåse över krukan. Se till att det finns några lufthål.

  • Placera sticklingen ljust, men inte i direkt solljus.
  • Vattna regelbundet. Låt dock inte sticklingen stå i blöt jord. Lätt fuktig jord är bäst.
  • Det kan ta allt från en vecka till flera månader tills sticklingarna rotar sig.
  • Prova genom att försiktigt dra lite i sticklingen, sitter den fast har den troligtvis rotat sig och du kan börja lätta på täckningen och vänja växten vid ett torrare klimat.
  • När plantan växt till sig och rötterna nått ut till kanten på krukan är det dags att plantera om med näringsrik blomjord i en större kruka.

Lycka till!

Senaste

Smårätter

Smörpopcorn med Västerbottenost

Smörpopcorn med Västerbottenost

Recept på extra goda popcorn Ett riktigt gott tilltugg är att riva Västerbottenost över popcorn. Prova du också! Du behöver: Ingredienser: 1 paket/100 g micropopcorn50 g smält smör (gärna brynt)1 krm vitlökspulver1 krm lökpulver1/2 krm chilipulver1/2 dl Västerbottensost®Salt...