En riktigt god efterrätt som passar utmärkt på sommarens grillkalas eller när du är sugen på något riktigt gott!
Du behöver:
Spett
8 st färska jordgubbar
4 st små svenska äpplen
1 msk flytande honung
1 msk rapsolja
Saltrostade mandlar
1 dl mandel
2 msk salt
2 dl vatten
Kolasås
25 g smör
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1/2 dl riven Västerbottensost
Vaniljglass
Vaniljglass till servering
Gör så här
Kolasås:
Bryn smöret genom att smälta det på hög värme tills smöret tystnat, sänk då till en låg temperatur. När det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen tillsätts resterande ingredienser. Gör ett uppkok under omrörning och sjud 3 minuter. Kyl ner kolasåsen under omrörning.
Saltrostade mandlar:
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Dra av från plattan och låt mandlarna vila i saltlagen i ca 3 minuter medan du värmer upp en stekpanna på medelhög värme. Sila av vätskan och torr-rosta mandlarna under omrörning i ca 3–5 minuter. Alternativt rosta mandlarna i ugn på 180 grader i 10–12 minuter (rör om efter 7 minuter).
Fruktspett:
Blötlägg träpinnarna i vatten. Dela äpplena på mitten och skär bort kärnhuset.
Trä jordgubbar och äpplen på spetten och pensla på med en blandning av honung och olja.
Grilla fruktspetten på hög värme i ca 3 minuter per sida.
Servering:
Servera spettet varmt toppat med hackade nötter och kolasås, gärna med vaniljglass och citronmeliss.
Recept: Norrmejeri