Sommarens vackraste balkonglådor

Balkonglådor – här får du tips!


Visst kan du njuta av sommarblommor även om du inte har en trädgård. En balkonglåda är smidig och får plats även på en liten balkong. Här bjuder vi på inspiration för dig som är osäker på vad du ska välja för växter. 

Förvandla din balkong, terrass eller trädgård till en härlig plats fylld med blomsterglädje! Även en pytteliten balkong kan förvandlas till ett blomstrande paradis.

Romansallad och pelargoner i balkonglåda. Foto:Blomsterfrämjandet

I den här balkonglådan får lysande röda pelargoner samsas med romansallad. Välj den salladsorten som du tycker bäst om. När du har mumsat i dig salladen är det bara att plantera ny sallad i balkonglådan. Både vackert och gott helt enkelt!

Krukor på rad på balkongräcket. Jätteläckert! Foto:Pelargonium for Europe

Häng korgar på balkongräcket och placera pelargoner eller någon annan sommarblomma i vackra lerkrukor. Väldigt smidigt och lätt att sköta.

 

Gör så här:

  • Välj en balkonglåda med plats för mycket jord.
  • Fyll balkonglådan med jord. Välj helst en jord speciellt anpassad för sommarblommor. En jord med näring som får plantorna att trivas.
  • Vattna växterna före plantering. Ta bort plastkrukan. Plantera sedan växterna i balkonglådan och låt dem stå lika djupt som de gjorde i plastkrukan.
  • Låt det finnas lite plats mellan växterna då de växter under sommaren.
  • Vattna balkonglådan ordentligt.
  • Vattna dina sommarblommor regelbundet. Känn gärna med fingret hur jorden känns. Känns den torr  är det läge att vattna! Varma och soliga sommardagar kan balkonglådan behöva att vattnas varje dag.
  • Tillsätt regelbundet näring eftersom sommarblommorna behöver det för att orka blomma hela säsongen.
  • Är du bortrest kan du ta en tom petflaska och fylla den med vatten. Tryck ner den upp och ner en bit ner i jorden och vattnet kommer långsamt att sippra ut ut flaskan

Mårbacka pelargon i balkonglåda. Foto: Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet

Mårbackapelargoner är en av våra mest omtyckta pelargonsorter. Den är dessutom tålig och går utmärkt att plantera i en balkonglåda.

En gammal champagnelåda som blomlåda på balkongen. I lådan är krasse, persilja och gräslök planterad. Foto:Blomsterfrämjandet

En champagnelåda eller gammal bananlåda är fin att plantera växter i. I den här lådan är det ätbart för hela slanten. Krasse, gräslök och persilja passar fint ihop.

Lysande röda trädgårdsverbena i balkonglåda. Foto:Blomsterfrämjandet

Trädgårdsverbena blommar villigt hela sommaren och är en mycket dekorativ och lättskött sommarblomma för balkonglådan.

Pelargon i balkonglåda Foto: Blomsterfrämjandet

Ljuvligt rosa pelargoner planterade i balkonglåda av korg. Korgar är ypperliga planteringskärl eftersom det blir naturlig dränering i botten så att överskottsvatten kan rinna av. 

Fuchsia i balkonglåda Foto:Blomsterfrämjandet

Underbart vackra fuchsia. Fuchsia har droppformade blomknoppar som utvecklas till klockliknande enkla eller dubbla blommor i härliga färgkombinationer.

Perlargoner i ljusrosa och vitt planterade tillsammans med doftpelargoner. Foto:Pelargonium for Europe / Blomsterfrämjandet

Fyll balkonglådan med pelargoner eller samplantera med någon annan sommarblomma. I de här balkonglådorna är det flera olika sorters pelargoner planterade tillsammans. Zonalepelargon, hängpelargon och doftpelargoner. Så vackert!

Pelargoner i rosa toner i balkonglådor Foto: Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet

Rosa pelargoner i olika nyanser pryder balkongräcket. 

Pelargoner i rosa i olika toner. Foto: Blomsterfrämjandet / Pelargonium for Europe

En riktigt maffig plantering med flera pelargoner tillsammmans i en rejäl balkonglåda mer plats för många plantor och mycket jord. 

Pigga påsktips

Pigga påsktips Påskliljan, denna söta färgklick förtjänar verkligen en plats i hemmet och vid entrén så här års. Påskliljan är förknippad med...

Penséer inleder trädgårdssäsongen

Penséer inleder trädgårdssäsongen En av de allra bästa växterna att starta våren på trappan eller uteplatsen är med är pensé, för även när det känns...

Vårens första lökväxter

Vårens första lökväxter När ljuset återvänder och våren närmar sig känns det självklart att piffa upp bland växterna på fönsterbrädan. Vid den här...

Äntligen dags för penséer!

Äntligen dags för penséer! Nu ska vi städa upp och göra fint vid entrén och göra oss av med allt visset och vintertrist! Det känns underbart att...

Hortensia inomhus, skötselråd och tips

Hortensia är en riktigt maffig och elegant krukväxt.

Väck övervintrade pelargoner

Väck övervintrade pelargoner Tidigt på våren, när ljuset är på väg tillbaka, är det dags att ta fram pelargoner som står på vinterförvaring. Nu vill...

RESETIPS & UTFLYKTER

TIPS &RÅD