Gör din smarta sallad för veckan
Hösten är den bästa grönsakstiden och i september och oktober skördas mängder i svenska odlingar. Nu finns det nyskördad spetskål, vitkål, morötter, gulbetor, palsternackor och rödbetor för att nämna några. Att handla svenskodlat är klimatsmart då det krävs mindre transporter och vi kan dessutom köpa grönsaker som är nyskörda och fräscha.
Det blir också lättare att äta hälsosamt till rimliga priser genom att välja efter säsong. Ett vitkålshuvud till exempel, räcker till många salladsportioner. Om du strimlar mycket på en gång kan du ha en färdig salladsbas för hela veckan i kylen. Du tar fram så mycket du önskar och blandar med örter och andra grönsaker.
Se förslag på recept nedan.
Receptet kan enkelt flerdubblas.
Vitkålssallad för hela veckan
1/2 kilo vitkål
Dressing:
3/4 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk socker eller honung
1/2 dl rapsolja
1. Strimla vitkålen fint med osthyvel eller i matberedare. Du kan också strimla kålen fint
med en vass kniv.
2. Koka upp ingredienserna till dressingen och häll den över vitkålen. Låt svalna och förvara salladen i en glasburk eller bunke med lock i kylen. Den håller sig fint i en vecka.
3. Ta fram lite i taget och blanda med andra valfria grönsaker.
Cole slaw med äpple
Du kan också blanda den marinerade vitkålen med:
* färska örter som timjan eller oregano får du en fräsch och lätt syrlig sallad som passar till pizza, burgare mm.
* riven morot, lite majonnäs och nymalen svartpeppar till en enkel och supergod cole slaw.
* grekisk yoghurt, tärnad färsk gurka och mynta.
Källa:Säsongens bästa