5 frågor att ställa innan du köper bostad
Går du i tankar på att byta bostad? Då finns det några frågor du bör ställa till din mäklare medan du förbereder din försäljning. Genom att vara väl förberedd skapar du de bästa förutsättningarna för en lyckad bostadsaffär.
Värdet på din bostad
Fråga en mäklare om det ungefärliga värdet på din nuvarande bostad. Fråga också en bolånerådgivare om finansieringen av den nya bostaden och annat som har med din ekonomi att göra. Det är först när du har fått svar på dessa frågor som du kan genomföra ditt köp på ett genomtänkt sätt som ökar chansen att det går bra och minskar risken för besvikelser.
Köpa eller sälja först?
Innan du väljer bör en mäklare ge dig en försiktig värdering av bostaden du skall sälja. Diskutera din ekonomi med en bolånerådgivare. Då kan du bestämma om du skall köpa eller sälja först baserat på dina egna förutsättningar och önskemål. Sedan måste du vara extremt noggrann både vid köp och försäljning. Det finns för- och nackdelar oavsett om du köper eller säljer först. Du kan inte göra båda först. Förbered köpet redan medan du säljer, eller försäljningen medan du köper, så att du köper och säljer i samma marknad. Säljer du först får du större ekonomisk trygghet och vet hur mycket du kan köpa ny bostad för. Köper du först har du fördelen av att kunna leta efter din drömbostad i lugn och ro.
Möjliga förberedelser
Fråga mäklaren om vilka steg i försäljningen av din gamla bostad du kan förbereda. Oavsett om du väljer att köpa eller sälja först bör du förbereda det andra steget så att du kan agera snabbt så du kan genomföra både köp och försäljning på ett framgångsrikt sätt i samma marknad. Annars kan du få problem om du köpt ny och marknaden viker innan du har hunnit sälja den gamla.
Alternativ planlösning
Fråga din mäklare om hen har några idéer på en alternativ planlösning i din nuvarande bostad. En duktig och engagerad mäklare brukar kunna ge bra tips. Effektivisera planlösningen så att samma yta får fler funktioner. Kan du skapa ett rum till? Då är det fler som vill betala mer för bostaden.
Underhållsplanen
Vid köp av bostadsrätt, be styrelsen att du får se på ”underhållsplanen”. Den ger dig värdefull information om föreningens planerade renoveringar och underhåll samt kostnaden för dessa. Om styrelsen har en underhållsplan eller inte avslöjar dessutom en hel del om hur seriöst styrelsen arbetar. När du undersöker föreningens ekonomi måste du ta hänsyn till fastighetens status. Årsredovisningen visar hur ekonomin är nu. Ta hänsyn till kommande renoveringar och underhåll för att bedöma hur ekonomin och medlemsavgifterna blir i framtiden.
Källa: Erik Olsson