10 tips, så äter du mer frukt och grönt i din vardag

Att äta grönsaker och frukt varje dag är inte en självklarhet för alla. Men att regelbundet få i dig de här goda närings bomberna kommer göra dig gott!

Här kommer 10 tips för hur du får in mer frukt och grönt i din vardag.

1. Ha som en grundregel att alla dagens måltider ska innehålla bär, frukt, eller grönsaker.
Exempel: Toppa frukost-yoghurten med blåbär, en frukt till mellanmål, en sallad eller andra grönsaker till middagen.

2. Ha alltid frukt och grönt hemma.
Planering är framgångsreceptet! Du säkerställer att du alltid har något näringsrikt att ta till när hungern kommer smygandes. Och dessutom blir det många gånger billigare när du planerar din inköp.

3. Köp fryst! håller länge, massor av näring och snabbt tillgängligt
Visste du? Att frysta bär/grönsaker innehåller många gånger mer näring än färsk. Dessutom slipper de bli gammalt och du undviker matsvinn.

4. Smoothie!
Perfekt tillfälle att mixa ihop alla dina favoriter! Ett tips är att förbereda en smoothie på kvällen och ha frukosten redo direkt du vaknar, du sparar tid och säkerställer en bra start på dagen!

Gröna växter gullranka bild: Blomsterfrämjandet

5. Gör det enkelt, gör färdiga snackslådor och förvara i kylskåpet. Enkelt och snabbt att ta med på språng.
Skär gurka/morot/paprika stavar. Förvara i små matlådor. Alltid redo och håller sig någon dag i kylskåp.
Tips – fukta hushållspapper och lägg på stavarna så undviker du att de torka och bli tråkiga.

6. Bönor och linser är också grönsaker
Tänk utanför boxen, det finns så mycket mer än bara gurka och tomat!

7. Inled varje vecka med att göra i ordning en “Veckosallad”
Ta för vana att varje söndag (eller när det passar dig) att gör en stor veckosallad och förvara i kylskåpet. Alltid en god, näringsrik och mättande sallad till veckans alla måltider. Blir det enklare?

8. Ät det du tycker om!
Om du inte tycker om det du äter, då kommer det inte att hålla. Och har du ännu inte hittat något du tycker om – fortsätt leta och prova dig fram.

9. Tänk färgglada måltider – desto mer variation på färgerna. Desto bättre!
Visst du att varje färg har sitt användningsområde – så variera gärna!

10. Blanda ner grönsaker i maträtten, och inte enbart servera som ett tillbehör.
Genom att blanda ner grönsaker i maträtten med tex. morot, zucchini, squash, tomat, lök, paprika, svamp osv fyller du ut din måltid med massor av näringsämnen. Både en näringsrik och ekonomisk fördel.

Lycka till!

Källa:Kivix.se

LÄS OCKSÅ

Drick grönsaker – gör en smothie